top of page

Szanowni Goście,

Bistro „Lokalna" to rodzinna restauracja.

Karta została stworzona tak, aby zaprezentować Państwu dania tworzone z pasją i miłością do gotowania.

Naszą misją jest przybliżenie Państwu bogactwa tradycji kulinarnych poczynając od krajów Europy po Azję.

Działamy bowiem naturalnie i lokalnie, a smakujemy globalnie :)

W naszym menu każdy znajdzie swoje ulubione danie.

Produkty, których używamy do przygotowania naszych dań, pochodzą z naszego rodzinnego ogrodu i od lokalnych dostawców. Jakość serwowanych dań  i zadowolenie naszych Gości są dla nas  zawsze najważniejsze.

 

Zrealizowaliśmy nasze pomysły, marzenia i inspiracje kulinarne. Przedstawiamy Państwu kartę dań na sezon nadchodzący jesienno-zimowy

Życzymy pięknej kulinarnej podróży.

Informacje nt. substancji lub produktów powodujących alergię lub reakcję nietolerancji znajdą państwo poniżej.

Informacja o alergenach

Alergeny

SZANOWNY KLIENCIE!
ZGODNIE Z USTAWOWYM OBOWIĄZKIEM,
nakładanym przez Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego
i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji
1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE
i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
INFORMUJEMY,
że dania serwowane w lokalu mogą zawierać składniki, które są alergiczne bądź uczulające dla poszczególnych osób.
Jeżeli mają Państwo uczulenie na którykolwiek z n/w składników to prosimy poinformować obsługę o tym fakcie. Po czym otrzymają Państwo dokładną
informacje nt. alergenów w wybranym daniu.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca
(Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy
pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

bottom of page